Bronislav Kozák    Reiki mistr / učitel

  Menu
  Reklama
Reiki Seznam - Databáze Reiki mistrů a českých stránek o Reiki
Zakázkový internetový obchod
Spolek Kováři Olomouckého Kraje
www.reiki-cz.com  

Herbář on-line - Paličkovice nachová

PALIČKOVICE NACHOVÁ

Paličkovicovité

Claviceps purpurea (Fr.) Tul.
Bas.: Sphaeria purpurea Fries
Clavicipitaceae

PALIČKOVICE NACHOVÁ  
Jedovatá bylina, vřeckovýtrusná cizopasná ”tvrdohouba” se džbánečkovitými plodničkami, na vrcholu s otevřeným ústím a uvnitř s výtrusorodou vrstvou z vřecek a jalových vláken. Ve vřeckách je 8 vícebuněčných, pohlavních výtrusů (askospory), rozšiřovaných větrem. Plodničky jsou četné, ponořené v paličkovitě rozšířené části růžového až nachového stopkatého pletivného lůžka houby (stroma). Paličkovice cizopasí v mladých semenicích různých trav, především žita. Nákaza askosporami nastává koncem jara až počátkem léta. Výtrusy vyklíčí na bliznách pestíků (tzv. primární infekce) v podhoubí vzrůstající do semeníku, jenž se tak mění v růžkatý útvar. Vlákna podhoubí odděluji na povrchu napadeného semeníku jednobuněčné nepohlavní výtrusy (konidie). Na znetvořeném semeníku se vylučuje sladká šťáva (medovice), jejíž kapičky lákají hlav. dvoukřídlý hmyz a ten roznáší v nich hoj. konidie na jiné květy trav (tzv. sekundární infekce). Houbová vlákna stráví celý semeník, druhotně srostou ve tmavofialový až černý růžkovitý útvar (námel) vyčnívající z klásku, resp. z květenství žita nebo jiného druhu trav.

Námel je trvalé, odpočinkové stadium houby (tvrdohoubí neboli sklerocium), jež od hostitele odpadne a přezimuje na povrchu půdy. V příštím roce ”vyklíčí” v několik stromat, v jejichž červených paličkách jsou při obvodu ponořeny četné plodničky (perithecium). VII. Námel je kosmopolit s mnoha biologickými ”rasami”, specializovanými na hostitele. Zito doprovází námel od nepaměti. Námel je dnes novodobou léčivou plodinou, pěstovanou po zemědělsku na vhodných kultivarech žita, obzvlášť vnímavých k infekci. - Drogou jsou sklerocia (Secale cornutum), tj. námel obsahující alkaloidy, jichž je známo více než 30. Dnes se získává umělou infekcí žitných porostů k tomu účelu vysetých a pro mechanizované očkování i sklizeň upravených (porost žita je v pásech šir. podle rozchodu kol očkovacího a sklízecího stroje). Šlechtěním se získaly vysokoobsahové kmeny paličkovice nachové, které produkují buď jednotlivé alkaloidy, nebo jejich směs v průmyslově výhodném poměru. Pěstováni námele umělou infekcí žita se začalo ve 30. letech ve Švýcarsku. Dnes jsou vedle Švýcarska a NSR hlav. producenty námelových alkaloidů Itálie a Československo. Při pěstování námele se porost žita očkuje tzv. námelovinou, což je suspenze namnožených konidii. Po sklizni vel. sklerocii zůstávají v klasech ještě drobná sklerocia, která se po výmlatu z žita (tzv. námelové žito) ještě vytřídí a zbylé obilky se zpracují v lihovarech na líh. Obsah alkaloidů v námelu, které jsou účinnými složkami drogy, kolísá od 0,2 do 1%. Alkaloidy lze rozdělit do dvou skupin, jednak ty, které lze odvodit od kyseliny lysergové, a pak tzv. klavinové alkaloidy. Vedle alkaloidů obsahuje námel terapeuticky nevýznamné aminy, barviva a ± 30% tuku.

V terapii se používají čisté alkaloidy, jejich směsi, polosyntetické deriváty, a to výhradně v hromadně vyráběných léčivých přípravcích.

Lihové nebo zahuštěné výtažky z drogy se již nepoužívají. Terapeuticky významné jsou alkaloidy, odvozené od lysergové kyseliny - ergometrin, ergotamin a ergotoxin, což je směsný alkaloid, složený z ergokristinu, ergokryptinu a ergokorninu. Z polosyntetických derivátů jsou významné dihydroderiváty peptidických alkaloidů.

Použití námelových alkaloidů v terapii je rozsáhlé, počínaje jejich tradičním uplatněním v porodnictví (např. odstranění poporodního krvácení) a dále jako výrazná sympatikolytika v neurologii, při Basedowově nemoci, klimakterických potížích, rakovinách prsu, poruchách neurovegetativního systému, při symptomatickém léčení migrén atd.

Značný průmyslový význam má lysergová kyselina. Pro její výrobu lze využít paličkovici paspalovou(C. pospali), která cizopasí na paspalu dvouřadém (Paspalum distichum), trávě domácí na pobřeží z vých. USA do Argentiny. Polosyntetický dietylamid kys. lysergové (LSD) má psychotropní účinky a používá se v psychiatrii, je však také zneužíván narkomany jako halucinogen s vel. nebezpečím návyku. Vel. význam námele podnítil i hledání nových cest k výrobě námelových alkaloidů, a to jeho povrchovou nebo submersní kultivací na umělých živných médiích. Léčivé účinky námele znali již ve staré Číně i v antickém starověku. Středověké hromadné otravy (”mory”) moukou znečištěnou námelem zůstaly však dlouho nevysvětleny.


Použitá literatura: Atlas léčivých rostlin, Doc. RNDr. Václav Jirásek, CSc., RNDr. PhMr. František Starý, CSc. Vydalo Státní pedagogické nakladatelství n.p. v Praze roku 1989 jako svou publikaci č. 6-82-33/2

<<< Zpět na obsah


Rychlý kontakt: Bronislav Kozák, Na Vyhlídce 286/5, 779 00 Olomouc - Neředín | mobil: 608 867 794, e-mail: reiki@reiki-cz.com

Malosériová výroba - Zakázkové šití - Opravy a úpravy oděvů - Šití vzorků - Šití historických kostýmů - Pracovní oděvy - Speciální zakázky (oponové závěsy, sedáky na kostelní lavice, pytlíky na mince ....). Bezva Portál - Katalog pro nákup po internetu 'Seznam a  katalog - uměleckých kovářů / inzerce práce / odkazy na obchody optimalizace PageRank.cz TOPlist Statistiky pro Reiki-cz.com SEO Rozcestník Portál Olomouc - informační portál města
Tento web NEPOUŽÍVÁ žádné cookies. Používáme pouze session k zabezpečení funkčnosti stránek.
Bronislav Kozák, 2002 - 2024