Bronislav Kozák    Reiki mistr / učitel

  Menu
  Reklama
Reiki Seznam - Databáze Reiki mistrů a českých stránek o Reiki
Zakázkový internetový obchod
Spolek Kováři Olomouckého Kraje
www.reiki-cz.com  

Herbář on-line - Jam čínský

JAM ČÍNSKÝ

Dioscorea batatas.

JAM ČÍNSKÝ  
Vytrvalá bylina, která má 2-l2 cm dlouhou, načervenalou a hladkou nebo nepatrně rozbrázděnou lodyhu. Načervenalé kořenové hlízy jsou kyjovitého nebo válcovitého tvaru s hmotností kolem 1 kg a na řezu jsou bílé a lepkavé. Listy vstřícné, dlouze řapíkaté, trojúhelníkovitě až široce vejčité, často se třemi naznačenými úkrojky. V jejich úžlabí se tvoří hlízky a také jednopohlavné klasovité hrozny zelenavých kvítků. Plod je trojpouzdrá tobolka s drobnými semeny. Většinou se však rozmnožuje hlízkami vyrůstajícími v úžlabí listů. Roste planě na slunných svazích, především v Číně, Japonsku, Indonésii, Koreji, Malajsii i v dalších zemích; pro lékařské účely se také pěstuje. Kromě tohoto druhu se v této oblasti využívají i další, např. Dioscorea bulbifera L., rostoucí v Číně a Japonsku.

Hlízy (Dioscorae tuber) mají asi 2% sterodního sapogeninu diosgeninu a fenolické látky zvané batatasiny I-V, dále cholin, sliz, glykoproteidy, aminokyseliny aj. Sbírájí se hlízy.

Využití: Chronická únava a neurastenie, snížená imunita, stimulace endokrinního a imunitního sytému, předčasný výron semene, poševní výtok, posílení funkce ledvin při častém močení a pomočování. Léčí abscesy, karbunkly a jiné kožní poruchy a infekce. Neužívat při zácpě a hypertenzi, nekombinovat s vepřovým masem a druhy rodu Allium.


Zdroj: internet 2001

<<< Zpět na obsah


Rychlý kontakt: Bronislav Kozák, Na Vyhlídce 286/5, 779 00 Olomouc - Neředín | mobil: 608 867 794, e-mail: reiki@reiki-cz.com

Malosériová výroba - Zakázkové šití - Opravy a úpravy oděvů - Šití vzorků - Šití historických kostýmů - Pracovní oděvy - Speciální zakázky (oponové závěsy, sedáky na kostelní lavice, pytlíky na mince ....). Bezva Portál - Katalog pro nákup po internetu 'Seznam a  katalog - uměleckých kovářů / inzerce práce / odkazy na obchody optimalizace PageRank.cz TOPlist Statistiky pro Reiki-cz.com SEO Rozcestník Portál Olomouc - informační portál města
Tento web NEPOUŽÍVÁ žádné cookies. Používáme pouze session k zabezpečení funkčnosti stránek.
Bronislav Kozák, 2002 - 2024